Elins (och Johannas) vecka på Main Theatre

 
VARNING FÖR LÄSKIGA BILDER!!

Hallihallå!

Denna veckan skulle jag och Johanna varit på Main Theatre, vilket helt enkelt är sjukhusets avdelning för operation, men Johanna har varit lite sjuk och därför varit hemma några av dagarna. Avdelningen har fem operationsrum där det sker alla möjliga sorters operationer. Vi har dock än så länge bara hittat fyra och har ingen aning om vart det femte rummet finns. I tisdags kom vi till avdelningen men till vår förvåning blev vi genast hemskickade igen eftersom det inte fanns några inplanerade operationer då det var helgdag. Så vi fick lydigt gå hem igen. Snopet. Men det blev en bra dag ändå för vi spenderade eftermiddagen på Kilimanjaro Coffee Lounge inne i Moshi och åt glass och drack smoothies istället.

I onsdags följde Felicia med istället för Johanna eftersom hon stannade hemma. Dagen bestod dock nästan bara av en lång väntan eftersom de ortopediska operationerna som vi så gärna ville se blev inställda en efter en utan att vi visste om det. Vi fick däremot se en kille med en sårig tumör stor som en fotboll i ansiktet. Den luktade så pass illa att Felicia var tvungen att springa iväg för att inte kräkas. Vi fick också se en liten del av en rektumoperation, vilket ändå var lite intressant.

I torsdags var jag på avdelningen ensam eftersom Felicia hellre ville vara på neonatalavdelningen med de små bebisarna och Johanna fortfarande var sjuk. Då fick jag vara med och se en sjukt spännande ortopedisk operation där de fixade ihop ett brutet lårben på en man. Det hela gick ut på att en lång skruv skulle in i lårbenets benmärg genom ett hål i knät för att sedan stabiliseras med en metallställning som borrades fast i skelettet. Det var väldigt köttigt och jag tror aldrig att jag sett något så brutalt i mitt liv som när kirurgerna drog och slet i skelettet för att klonka ihop lårbensbitarna med varandra i rätt ställning. Jag tyckte synd om mannen som var vaken under hela det långa ingreppet och kunde höra alla hemska ljud. Jag har också härmed bestämt mig för att aldrig någonsin bryta benet i Tanzania.

Idag var Johanna med en liten stund, men eftersom hon kände sig dålig gick hon hem innan första operationen börjat. Den första operationen var en kvinna som opererade bort sin livmoder eftersom den blivit för stor av någon anledning. Och den var veerkligen stor, såg jättehård ut och på den fanns en massa cystor. Jag har också idag sett en tumör opereras bort från ett bröst på en gammal dam.

Det vi tyckte var bra med Main Theatre var att det var en rutinerad operationsavdelning med lite mer kunnig personal. Hygienen var aningen bättre än på ENT då kirurgerna och operationsajuksköterskorna här faktiskt tvättade händerna innan operationerna. Mobilerna användes dock även här mycket frikostigt och det ses tydligen som helt okej att hålla en hand för munnen som komplement till munskydd om man inte orkar hämta ett.

Nu ska vi fira helg med det andra Tanzaniagänget och lite annat folk från området, ha det så gött!

Kraam!